NATIONAL GUARD MAINTENANCE FACILITY

Framingham, MA

This 26,600 square-foot, high-tech structure near downtown Framingham was designed by CDR Maguire for the Massachusetts Army National Guard  as a new prototype vehicle maintenance facility.  It features eight oversize maintenance bays; an oil recovery system; a sophisticated exhaust system; an overhead radiant heating system; and high-wear epoxy flooring. The building also houses locker room and shower facilities, a training room and administration offices.

The basic facility construction is a structural steel frame, a combination of non-load bearing masonry and cold-formed, metal-framed backup wall with a brick and cast stone veneer exterior. The sloped roof is framed with light gauge steel trusses and clad with standing seam aluminum roof panels, which were chosen for their durability, low maintenance and aesthetic value.

Challenges included the site’s location - a high-traffic, business and residential area - and the shipping and permitting of oversize loads carrying 80-foot, 10-ton steel trusses for the maintenance bays. Once on site, the trusses were field spliced as they were erected.